• BannerImg

    Proč mají lidé tendenci se pouštět do nesmyslných konfliktů, na jejichž prvopočátku byla hádka o rozlitou sklenici někde na baru nebo o to, kdo je lepší řidič?

    Proč mají lidé tendenci se pouštět do nesmyslných konfliktů, na jejichž prvopočátku byla hádka o rozlitou sklenici někde na baru nebo o to, kdo je lepší řidič? Jedním z důvodů je samozřejmě neustále omílané ego, osobní hrdost a potřeba mít poslední slovo. Většinou si vůbec neuvědomujeme, jak případná potyčka může skončit. Konrad Lorenz, zakladatel moderní etologie, přišel s teorií, která potvrzuje, že člověk si skutečně není v podobných situací vědom potenciálního nebezpečí.

    Srovnává vnitrodruhové násilí u vlků a lidí a dochází k závěru, že u vlků většinou k závažnému násilí nedochází, protože vlci jsou si velice dobře vědomi, jak by mohl ostrý fyzický konflikt skončit. Všichni jedinci mají potenciál protivníkovi poměrně snadnou roztrhnout hrdlo a zabít ho. Podvědomě se tedy boji vyhýbají a většinou dochází pouze k zastrašování a následnému uznání vzájemných submisivních nebo dominantních rolí. 


    U člověka je to tomu podle Lorenze jinak. Člověk riziko těžkého zranění podvědomě nevnímá, protože smrtící zbraně jako drápy nebo tesáky přirozeně nemá, takže se z konfliktu často vycouvat nesnaží.  Bohužel i konflikty mezi lidmi končí tragicky. Můžeme narazit na někoho ozbrojeného nebo dojde k těžkému zranění jen dílem nešťastné náhody. Tak jako tak, opět je nutno opakovat... V drtivé většině případů to skutečně nestojí za to.